DE CASA DE PAGÈS A CASA DE TURISME RURAL

Cal Pesolet és una casa catalogada amb grau de protecció pel seu interés històric i cultural. La casa està documentada des del S. XVIII, però suposem que es va construir anteriorment. A la façana es veuen tres fases de construcció, potser quan les necessitats familiars van canviar i es van fer ampliacions a la vivenda inicial.

La seva estructura, que esdevé de la domus romana, és la típica de les cases de pagès del Pirineu, amb el portal, l’era, el paller i la casa.

Podem creure que la fundació del poble de Nèfol es remonta a l’Alta Edat Mitjana, quan a la vall nombroses petites poblacions cultivaven la terra i cuidaven de ramats a les muntanyes.

El poble de Nèfol ja consta a l’Acta de Consagració de la Catedral de la Seu d’Urgell l’any 1050. El nom de Nèfol es creu deriva del llatí Nimphulum, lloc consagrat a les deesses aquàtiques, i és que al poble hi ha nombroses fonts i sorgències d’aigua.

Cal Pesolet conformava amb altres cases de pagès, segurament 11 o 12 més, el poble de Nèfol l’any 1700. Nèfol aleshores comptava amb uns 50 habitants i els seus habitants vivien gràcies a una economia de subsistència, encara preindustrial.

Durant la decàda de 1970 els Pesolet abandonen la casa i marxen a Puigcerdà on fan de carnissers tenint botiga a la plaça Cabrinetty, sent els darrers habitants de Nèfol en marxar i quedar el poble abandonat.

L’any 2000 els nostres veïns Teresa i Salvador Pous adquireixen el poble de Nèfol, que estava malmès i en ruïnes. Les cases Cal Pesolet i Cal Barrau encara eren dretes, conservant les parets i sostres. Els ramats del poble veí de Santa Magdalena les aprofitaven com a refugi els dies de tormenta.

L’any 2001 Meritxell Garcia i Raül Cavaller passem a ser els propietaris de Cal Pesolet, convertint-la en una casa rural. Obrim les portes l’agost de 2001 rebent viatgers de tot el món.

Estructura i funcions de la casa ceretana

La casa de pagès conformava una unitat que feia possible tirar endavant amb el paisatge, el clima, les pastures i les feines del camp a la Cerdanya preindustrial. En aquest cas Cal Pesolet s’estructurava al voltant de les altres cases que formaven el poble de Nèfol, de les que en sabem el nom de Cal Cagarrina i Cal Barrau. Fent un passeig pel poble encara es coneixen, entre les runes de les cases, els antics camins, un abeurador al torrent, un pou, cisternes i un parell de sitges pel gra. Han quedat alienes al pas del temps pomeres, ceps, nogueres i algun julivert una mica despistat.

Tant Cal Barrau com Cal Pesolet conserven el portal, les corts, el paller i els murs intactes. Cases que també tenen la funció de defensa quan hi havia conflictes socials, guerres, bandolerisme i robatoris.

La vivenda té 3 plantes, la planta baixa, on s’hi guardava les vaques, el porc i les cabres i feia de cort. Els animals escalfaven els pisos superiors i només comptava amb les obertures per a que els animals poguessin entrar i sortir. A la primera planta s’hi accedia des de l’era, pujant l’escala exterior de pedra per arribar a la primera planta, on hi havia la cuina, amb el foc a terra i les habitacions. La planta sotacoberta depenent de l’espai disponible, podia servir com a dormitoris i també per guardar-hi el cereal.

A Cal Pesolet el paller té tants metres quadrats com la vivenda, i amb 2 plantes, que sumen més de 200m2 per guardar-hi palla i farratge. Les bales van arribar més tard i acabarien donant altres usos als pallers o almenys una part d’ells.

La casa i conjunt estan orientats a sud. Orientada a sud-oest està la façana principal, i és la que té les obertures més grans (les finestres de la planta baixa les vàrem obrir l’any 2001). És interessant veure com es va aprofitar la pendent del terreny per aïllar la casa, quedant colgada sota terra a resguard del fred vent de nord i alhora facilitar apilar la palla fent-ho aprofitant la pendent, descarregant des de dalt cap a baix.

 

Avui, una Casa Rural Ecològica

L’any 2012 amb el projecte Hola Renovables convertim Cal Pesolet en una casa verda, Així, la conversió ha suposat una millora en l’eficiència energètica de la casa. Avui disposem d’un nou aïllament al sostre i les parets, una impressionant caldera de biomassa i plaques solars amb les que escalfem l’aigua sanitària i la calefacció. Hem tancat l’aixeta de les energies fòssils i ens hem sumat a les energies renovables!

El projecte ha suposat una inversió total de 190.000€, finançada gràcies a un un crèdit de l’Institut Català de Finances (70.000€) i la creació d’una xarxa de petits partícips i prestamistes que s’han sumat a les reformes amb imports de fins a 4.000€. Eren els temps que els bancs no deixaven ni un euro així que vàrem seguir l’exemple d’altres i vàrem decidir fer-ho possible gràcies al crowdfunding. A més a més, hem comptat amb l’ajut de 35.000€ del Programa LEADER, de diversificació de l’economia de les zones rurals i de muntanya del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

L’electricitat és també verda gràcies a Som Energia, la il·luminació de la casa és amb bombetes de baix consum, la roba de llit i les tovalloles són orgàniques. Hem instal·lat punt de recàrrega de vehicles elèctrics que fa possible que puguis visitar la comarca carregant a la casa rural el cotxe elèctric.

La piscina és lliure de clor, es manté salubre ja que l’aigua és salada. I l’hort i el galliner són ecològics: a les verdures i les patates no hi posem productes químics i alimentem les gallines amb pinso ecològic.

La recuperació del poble l’any 2.000 ja va suposar un gran esforç per respectar el que hi havia. Amb cura es van recuperar les cases que quedaven dretes, fent cada finestra, porta i rajola singulars per mantenir els formats originals. I no només les cases, també els camins, camps de cultiu, marges… Contents d’haver preservat la seva autenticitat, i respectat el patrimoni material i immaterial de la cultura de la Cerdanya i el Pirineu, ara, Nèfol és un poble amb personalitat.